Špadla nebo pšenice?

flat-lay-dough-cutting-board

ŠPALDOVÁ NEBO PŠENIČNÁ MOUKA?

Jaký je v nich rozdíl a jaká je zdravější?

Vypadají stejně, mají stejnou kalorickou hodnotu, ale je v nich podstatný nutriční – výživový rozdíl.

Naši předci pěstovali právě špaldu, tedy jedná se o prastarý druh nešlechtěné pšenice, jakou nám dala příroda. Špalda roste pomaleji a dorůstá vyšší délky.

Její předností je vysoký obsah vlákniny a méně lepku. Tím se velmi odlišuje od klasické pšenice, kterou známe dnes. Dále má vyšší obsah vitamínů a minerálních látek. Ideální je výbírat výrobce, který mele mouku na mlýnských kamenech, jsou tak zachovány všechny výživové hodnoty. Jedná se o velmi šetrný způsob.

Klasická bílá mouka je ze zrn, která jsou geneticky upravená člověkem. Dorůstají nižší délky, aby sklizeň byla co nejdříve a nosnost co největší. Její zrna se nezpracovávají celá, tudíž vzniká bílý prach bez nutričních hodnot.

Vláknina obsažená v obalech zrn chrání naše střeva. Mouka se nelepí na stěny střev. Tento problém způsobuje, že se přes stěnu střev nemůžou vstřebávat všechny živiny, které tělo potřebuje. Dále může docházet k zánětům a zácpě.

Příroda nám skutečně dala to, co naše těla potřebují, tedy celá zrna a tak by jsme je měli i jíst.

Dnes je celozrnná mouka považována za specialitu, která byla v minulosti běžnou surovinou.

,,Proč se vlastně začala zrna pšenice loupat a vymílat?“

Počátek vymílání mouky na bílý prach začal v 19. století, kdy začal být tlak na trvanlivost potravin. Z tohoto důvodu jsou zrna zbavována obalu a klíčku v kterém je tuk, který žlukne. Tudíž trvanlivost je omezená.

Pokud sníte koláč nebo rohlík ze špaldové mouky, budete sytí na dlouhou dobu. Pokud z bílé pšeničné mouky, pak budete k zasycení potřebovat jednou takové množství a hlad se dostaví velmi brzy.

Při pečení můžete lehce nahradit klasickou mouku – moukou špaldovou. Pro její nižší obsah lepku, nebude pečivo tak nadýcháné. Tomu zabráníte pokud přidáte větší dávku droždí.

Pokud chcete chránit své zdraví, pak vybírejte pečivo z celozrnné mouky, ideálně špaldové nebo žitné, ale o žitě zase někdy příště.

Recepty na zdravé pečení najdete také na mém FB nebo IG profilu. Odkaz na profil najdete na stránkách www.vyzivovy-kouc.cz

Moje E-booky:

Nejnovější příspěvky

Jde jíst sladké a hubnout?

Jde jíst sladké a hubnout?

Ano jde! Má to však svá pravidla. Pojďme se na ně podívat.

Žito

Žito

,,Proč stojí za to zařadit do jídelníčku žitné potraviny?“ Konzumace pečiva je…

Špadla nebo pšenice?

Špadla nebo pšenice?

ŠPALDOVÁ NEBO PŠENIČNÁ MOUKA? Jaký je v nich rozdíl a jaká je…

Powered By WordPress