ŠPALDOVÁ NEBO PŠENIČNÁ MOUKA?
Jaký je v nich rozdíl a jaká je zdravější?
Vypadají stejně, mají stejnou kalorickou hodnotu, ale je v nich podstatný nutriční – výživový rozdíl.
Naši předci pěstovali právě špaldu, tedy jedná se o prastarý druh nešlechtěné pšenice, jakou nám dala příroda. Špalda roste pomaleji a dorůstá vyšší délky.
Její předností je vysoký obsah vlákniny a méně lepku. Tím se velmi odlišuje od klasické pšenice, kterou známe dnes. Dále má vyšší obsah vitamínů a minerálních látek. Ideální je výbírat výrobce, který mele mouku na mlýnských kamenech, jsou tak zachovány všechny výživové hodnoty. Jedná se o velmi šetrný způsob.
Klasická bílá mouka je ze zrn, která jsou geneticky upravená člověkem. Dorůstají nižší délky, aby sklizeň byla co nejdříve a nosnost co největší. Její zrna se nezpracovávají celá, tudíž vzniká bílý prach bez nutričních hodnot.
Vláknina obsažená v obalech zrn chrání naše střeva. Mouka se nelepí na stěny střev. Tento problém způsobuje, že se přes stěnu střev nemůžou vstřebávat všechny živiny, které tělo potřebuje. Dále může docházet k zánětům a zácpě.
Příroda nám skutečně dala to, co naše těla potřebují, tedy celá zrna a tak by jsme je měli i jíst.
Dnes je celozrnná mouka považována za specialitu, která byla v minulosti běžnou surovinou.
,,Proč se vlastně začala zrna pšenice loupat a vymílat?“
Počátek vymílání mouky na bílý prach začal v 19. století, kdy začal být tlak na trvanlivost potravin. Z tohoto důvodu jsou zrna zbavována obalu a klíčku v kterém je tuk, který žlukne. Tudíž trvanlivost je omezená.
Pokud sníte koláč nebo rohlík ze špaldové mouky, budete sytí na dlouhou dobu. Pokud z bílé pšeničné mouky, pak budete k zasycení potřebovat jednou takové množství a hlad se dostaví velmi brzy.
Při pečení můžete lehce nahradit klasickou mouku – moukou špaldovou. Pro její nižší obsah lepku, nebude pečivo tak nadýcháné. Tomu zabráníte pokud přidáte větší dávku droždí.
Pokud chcete chránit své zdraví, pak vybírejte pečivo z celozrnné mouky, ideálně špaldové nebo žitné, ale o žitě zase někdy příště.
Recepty na zdravé pečení najdete také na mém FB nebo IG profilu. Odkaz na profil najdete na stránkách www.vyzivovy-kouc.cz